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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
22/12/2005 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Autoria: |
ANDRADE, A. P.; QUADROS, D. G. de; SILVA SOBRINHO, A. G. da; RODRIGUES, L. R. de A.; SILVA, R. S. da. |
Título: |
Altura das plantas e cobertura do solo em pastagens dos capins estrela-africana, tanzânia e andropógon manejados com ovinos. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 42., 2005, Goiânia. A produção animal e o foco no agronegócio: anais. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2005. 4 f. CD ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A altura das plantas e a cobertura do solo sao componentes importantes que influenciam os animais em pastejo, a estrutura e o ecossistema da pastagem. Objetivando quantificar a altura media dos capins andropogon, estrela-africana e Tanzania e o perfil de ocupaçao do solo, foi realizado este trabalho, segundo delineamento em parcela sub-dividida, sendo o capim a parcela principal e o mes de amostragem, a secundaria. A altura foi mensurada em 20 pontos/piquete, enquanto o percentual visual da cobertura foi avaliada, par dais observadores, em area de 1 m2, oito pontos/piquete. Em geral, ordenando de forma crescente as alturas obtidas, tem-se:andropogon>capim-Tanzania>capim-estrela-africana. 0 percentual de ocupaçao do solo por plantas forrageiras foi semelhante (P>0,05) entre os capins testados durante todo o periodo das chuvas, sendo a media de 56,6%. Entretanto, houve menos plantas daninhas no capim- Tanzania do que no capim-estrela-africana, enquanto o capim-andropogon nao diferiu dos demais. 0 solo descoberto foi mais evidente no capim-Tanzania. Os capins estrela-africana, Tanzania e andropogon apresentaram alturas compatfveis aos ovinos ao longo do experimento, enquanto o solo descoberto e a presença de invasoras devem ser mais bem estudados e relacionados ao habito de crescimento das gramineas forrageiras. |
Palavras-Chave: |
Manejo de pastagem. |
Thesagro: |
Altura; Andropogon Gayanus; Cobertura do Solo; Cynodon Plectostachyus; Estatura de Planta; Ovino; Panicum Maximum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02270nam a2200253 a 4500 001 1531809 005 2023-12-14 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aANDRADE, A. P. 245 $aAltura das plantas e cobertura do solo em pastagens dos capins estrela-africana, tanzânia e andropógon manejados com ovinos. 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 42., 2005, Goiânia. A produção animal e o foco no agronegócio: anais. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2005. 4 f. CD ROM.$c2005 520 $aA altura das plantas e a cobertura do solo sao componentes importantes que influenciam os animais em pastejo, a estrutura e o ecossistema da pastagem. Objetivando quantificar a altura media dos capins andropogon, estrela-africana e Tanzania e o perfil de ocupaçao do solo, foi realizado este trabalho, segundo delineamento em parcela sub-dividida, sendo o capim a parcela principal e o mes de amostragem, a secundaria. A altura foi mensurada em 20 pontos/piquete, enquanto o percentual visual da cobertura foi avaliada, par dais observadores, em area de 1 m2, oito pontos/piquete. Em geral, ordenando de forma crescente as alturas obtidas, tem-se:andropogon>capim-Tanzania>capim-estrela-africana. 0 percentual de ocupaçao do solo por plantas forrageiras foi semelhante (P>0,05) entre os capins testados durante todo o periodo das chuvas, sendo a media de 56,6%. Entretanto, houve menos plantas daninhas no capim- Tanzania do que no capim-estrela-africana, enquanto o capim-andropogon nao diferiu dos demais. 0 solo descoberto foi mais evidente no capim-Tanzania. Os capins estrela-africana, Tanzania e andropogon apresentaram alturas compatfveis aos ovinos ao longo do experimento, enquanto o solo descoberto e a presença de invasoras devem ser mais bem estudados e relacionados ao habito de crescimento das gramineas forrageiras. 650 $aAltura 650 $aAndropogon Gayanus 650 $aCobertura do Solo 650 $aCynodon Plectostachyus 650 $aEstatura de Planta 650 $aOvino 650 $aPanicum Maximum 653 $aManejo de pastagem 700 1 $aQUADROS, D. G. de 700 1 $aSILVA SOBRINHO, A. G. da 700 1 $aRODRIGUES, L. R. de A. 700 1 $aSILVA, R. S. da
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
26/06/2020 |
Data da última atualização: |
18/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RIBEIRO, L. de O.; FREITAS, S. P.; MATTA, V. M. da; JUNG, E. P.; KUNIGAMI, C. N. |
Afiliação: |
Leilson de Oliveira Ribeiro, UFRJ; Suely Pereira Freitas, UFRJ; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; Eliane Przytyk Jung; Claudete Norie Kunigami. |
Título: |
Microencapsulation of the Extract from Euterpe edulis Co-product: An Alternative to Add Value to Fruit Agro-Chain. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Waste Biomass Valorization, 2020. p. 1-12. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12649-020-01122-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the main characteristics of microparticles obtained from an extract of the Euterpe edulis (juçara) co-product, and in addition evaluate their stability during storage at 30 °C for 60 days. For this purpose, the wall material composition, for spray dryer process, was selected by means of sedimentation assays from suspensions formulated using modified starch, maltodextrin, and whey protein concentrate. The most stable suspensions were those formulated using 100% modified starch and modified starch?+?maltodextrin (1:1). Microparticles were evaluated for determination of moisture, solubility, hygroscopicity, morphological characteristics, particle size, phenolic compounds, antioxidant potential, and glass transition temperature. The results showed that the physical characteristics of the microparticles were not influenced significantly by the reduction of modified starch percentage in the formulations, except for glass transition temperature. Microparticles presented solubility higher than 76%, and hygroscopicity less than 9%. Spherical microparticles with an average size of less than 10 ?m were obtained. The highest process yield (62%) and glass transition temperature (47 °C) were observed when suspension was elaborated using modified starch only. After 60 days, microparticles presented anthocyanins retention superior to 92%, as well as 80%, 99%, and 99% retention of the antioxidant capacity by DPPH, ABTS, and FRAP methods, respectively. Therefore, the microencapsulation of the juçara co-product extract allowed obtaining a stable product containing bioactive compounds. MenosThe objective of this work was to evaluate the main characteristics of microparticles obtained from an extract of the Euterpe edulis (juçara) co-product, and in addition evaluate their stability during storage at 30 °C for 60 days. For this purpose, the wall material composition, for spray dryer process, was selected by means of sedimentation assays from suspensions formulated using modified starch, maltodextrin, and whey protein concentrate. The most stable suspensions were those formulated using 100% modified starch and modified starch?+?maltodextrin (1:1). Microparticles were evaluated for determination of moisture, solubility, hygroscopicity, morphological characteristics, particle size, phenolic compounds, antioxidant potential, and glass transition temperature. The results showed that the physical characteristics of the microparticles were not influenced significantly by the reduction of modified starch percentage in the formulations, except for glass transition temperature. Microparticles presented solubility higher than 76%, and hygroscopicity less than 9%. Spherical microparticles with an average size of less than 10 ?m were obtained. The highest process yield (62%) and glass transition temperature (47 °C) were observed when suspension was elaborated using modified starch only. After 60 days, microparticles presented anthocyanins retention superior to 92%, as well as 80%, 99%, and 99% retention of the antioxidant capacity by DPPH, ABTS, and FRAP methods, respectivel... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Physical characteristics; Stability study. |
Thesagro: |
Euterpe Edulis. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Food technology; Spray drying. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02434naa a2200253 a 4500 001 2123484 005 2020-12-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12649-020-01122-1$2DOI 100 1 $aRIBEIRO, L. de O. 245 $aMicroencapsulation of the Extract from Euterpe edulis Co-product$bAn Alternative to Add Value to Fruit Agro-Chain.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this work was to evaluate the main characteristics of microparticles obtained from an extract of the Euterpe edulis (juçara) co-product, and in addition evaluate their stability during storage at 30 °C for 60 days. For this purpose, the wall material composition, for spray dryer process, was selected by means of sedimentation assays from suspensions formulated using modified starch, maltodextrin, and whey protein concentrate. The most stable suspensions were those formulated using 100% modified starch and modified starch?+?maltodextrin (1:1). Microparticles were evaluated for determination of moisture, solubility, hygroscopicity, morphological characteristics, particle size, phenolic compounds, antioxidant potential, and glass transition temperature. The results showed that the physical characteristics of the microparticles were not influenced significantly by the reduction of modified starch percentage in the formulations, except for glass transition temperature. Microparticles presented solubility higher than 76%, and hygroscopicity less than 9%. Spherical microparticles with an average size of less than 10 ?m were obtained. The highest process yield (62%) and glass transition temperature (47 °C) were observed when suspension was elaborated using modified starch only. After 60 days, microparticles presented anthocyanins retention superior to 92%, as well as 80%, 99%, and 99% retention of the antioxidant capacity by DPPH, ABTS, and FRAP methods, respectively. Therefore, the microencapsulation of the juçara co-product extract allowed obtaining a stable product containing bioactive compounds. 650 $aBioactive compounds 650 $aFood technology 650 $aSpray drying 650 $aEuterpe Edulis 653 $aPhysical characteristics 653 $aStability study 700 1 $aFREITAS, S. P. 700 1 $aMATTA, V. M. da 700 1 $aJUNG, E. P. 700 1 $aKUNIGAMI, C. N. 773 $tWaste Biomass Valorization, 2020. p. 1-12.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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